Pelikone - konsoli vai tietokone?

Esittelyssä videopelien maailma

Pelikone on monipuolinen tietokone

Jokainen 1980-luvulla tai aiemmin syntynyt muistaa varmasti Nintendon Duck hunt -pelin, joka julkaistiin legendaariselle 8-bittiselle Nintendolle. Pelistä teki ainutlaatuisen se, että ohjaimena käytettiin laserpistoolia. Tällaiset uudenlaiset teknologiset innovaatiot ajavat teknologia alaa aina eteenpäin. Pelikoneet ovatkin olleet merkittävä osa teknologian kehityksen historiassa: ne ovat aina pyrkineet ottamaan kaiken mahdollisen tehon irti sen aikaisista koneista. Tämä on luonut tarpeen kehittää yhä nopeampaa rautaa, joka pystyy pyörittämään yhä parempaa grafiikkaa ja niin edelleen. Tulevaisuuden keskeisimmät kehityskulut liittyvät tällä hetkellä lisättyyn todellisuuteen, kuten VR- ja AR -teknologiaan. Vaikka peliteknologia on nykyään hyvin pitkälle kehittynyttä, seuraavat sukupolvet tulevat näkemään vielä jotain paljon mielenkiintoisempaa tekniikkaa kuin osaamme edes ajatella.

Pelikone voi olla joko tietokone tai pelikonsoli. Tietokonepelit olivat keskeisessä asemassa vielä 1980- ja 1990 -luvuilla, mutta sittemmin myös pelikonsolit ovat olleet keskeisessä asemassa pelaamisessa.

Tietokonepelit - pikseleistä fotorealistiseen grafiikkaan

Vielä tietokoneiden historian alussa koneet olivat sen verran tehottomia, että grafiikan piirtäminen kuvaruudulle oli hyvin rajallista. Yleensä pelihahmot olivatkin tehty muutamista pikseleistä ja ne oli lähinnä siluetteja. Myös äänimaailma oli hyvin rajoittunutta ja tehosteäänet kuulostivat lähinnä piippauksilta.

Tietotekniikka kuitenkin kehittyy nopeasti ja jo 1990-luvulla otettiin nopeita askelia kohti fotorealistista grafiikkaa. Sillä tarkoitetaan valokuvaa muistuttavaa grafiikka eli sellaista, joka vastaa oikeaa maailmaa. Pelit siirtyivät 1990-luvulla 2D -grafiikasta kohti 3D -grafiikkaa, vaikkakin molemmat tekniikat ovat säilyttäneet asemansa peligrafiikan tyyleinä tähän päivään saakka. Keskeisin kehityksen suunta on ollut jatkuvasti parantunut ja tarkentunut grafiikka.

Tietokonepeli auki

Yksinpelejä tai monipeliä verkossa

Vielä vuosituhanteen vaihteessa pelit olivat yksinpelejä ja niitä pelattiin yhdessä paikassa esimerkiksi kavereiden kanssa. Yksinpeleissä pelaaja pelaa omalla hahmollaan ja hänellä on vastassa tietokoneen ohjaamia pelaajia. Toinen vaihtoehto on pelata joko kaveria vastaan tai sitten yhteistyössä tietokonetta vastaan. Sittemmin verkon kautta pelattavat moninpelit ovat yleistyneet ja vahvistaneet asemiaan pelimarkkinoilla.

2000-luvun kuluessa online pelit ovat yleistyneet voimakkaasti ja ovat tällä hetkellä suosituin tapa pelata pelejä. Ihmisten kanssa pelaaminen on huomattavasti hauskempaa kuin yksin. Ihmiset tekevät yllättäviä ratkaisuja ja toimivat useimmiten paljon loogisemmin kuin tietokone. Parhaimmillaan pelaajia on samassa pelissä tuhansia, joten haastetta ja pelikavereita riittää yllin kyllin.

Nuori nainen pelaamassa pelikonsolilla

Pelikone - tietokone vai konsoli

Pelikone on joko pelitietokone tai pelikonsoli. Hyvä peli toimii usein molemmissa, sillä varsinkin suuret julkaisut julkaistaan kaikille keskeisille laitteille. Pelitietokone eroaa tavallisesta markettiläppäristä siinä, että varsinkin näytönohjain on huomattavasti parempi. Tavallisessa tietokoneessa näytönohjain on niin tehoton, ettei se pysty pyörittämään edes vuosia vanhoja pelejä. Tämän takia pelitietokoneessa on hyvä tarkastella erityisesti sen näytönohjaimen suorituskykyä. Pelitietokoneissa on hyvä puoli siinä, että yhden osan voi päivittää ilman, että koko kone pitää uusia.

Pelkonsolit eroavat tältä osin pelitietokoneista. Niissä ei voi vaihtaa yksittäisiä osia, vaan kone vanhenee kerralla. Vaikka Duck hunt edusti aikanaan teknisesti kehittynyttä peliä, on se nykyteknologian näkökulmasta vanhentunutta tekniikkaa. Pelikonsolit jaetaankin sukupolviin, ja jokainen suuri pelikonsolien valmistaja julkaisee uuden pelikonsolin samoihin aikoihin. Näin pelikonsolit vanhenevat noin 5- 8 vuoden sykleissä.